„Без жертви на пътя“

От 16 до 22-ри септември тази година отбелязваме общоевропейската инициатива „Без жертви на пътя“. За тази година общоевропейската инициатива минава под мотото „Остани жив! Пази живота!“. Българското мото пък е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата на пътя!“. По повод на това училищната комисия по БДП с председател Шабан Къркелов, съвместно с БМЧК с ръководител Галя Димова и  членове на ученическият съвет към училище „Свети Климент Охридски“ – гр. Ракитово изготвиха послания, които бяха поставени на автомобилите на паркинга на центъра на града и на паркинга на училището ни. Гражданите възприеха с удовлетворение и усмивки тази инициатива, като пожелаха по-често да бъдат провеждани такива инициативи.

В инициативата се включиха учители и ученици от гимназиален етап с класен ръководител Алеко Еюпов, учениците от първите класове с ръководители Петя Попова и Емил Карабельов от групата ЦОУД, учениците от трети клас с ръководители  Катя Пелева и Мария Кадрева, както и всички класни ръководители. Учителите на практика показаха на учениците как се пресича пешеходна пътека, какви са опасностите при пресичане, също така припомниха на учениците правата и задълженията им по пътя, като пешеходци и водачи на МПС-та.

Всеки ден средно по 70 души загиват по пътищата в Европа. Целта на кампанията е чрез всички средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен  и сред максимален брой хора идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия.

„Без жертви на пътя“
Към началото