Открит урок по родолюбие под надслов: „Хайдутите – народните закрилници“

На 14.03.2024г. в залата на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе открит урок по родолюбие под надслов: „Хайдутите – народните закрилници“. Урокът бе иницииран от г-жа Надежда Тодорова и г-жа Анна Пейчинова – учители по БЕЛ в 5-ти и 7-ми клас, съвместно с г-жа Дафинка Клечарова – директор на училището, във връзка с изучаваната Ботева творба „Хайдути“.
Лектори бяха представители на Сдружение „Хайдути“ – гр. Пловдив.
По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол, а г-жа Клечарова, с встъпителни думи, постави началото на урока, като акцентира върху градивната роля на патриотичното възпитание за подрастващите.
Урокът по родолюбие започна със стихотворението „Хайдути“, изпълнено от петокласника Николай Попчев.
Гостите се превъплътиха в истински хайдути, облечени в автентични одежди, носени от народните закрилници през XVI и XVII век. Те разказаха на учениците за живота и делата на героите от миналото. Беше представен и кратък филм, който предизвика интереса на децата и те не спираха да задават въпроси.
Накрая с любопитство разгледаха и се снимаха с хайдушките пособия и оръжия.
Патриотите от Сдружение „Хайдути“ бяха поздравени от наши ученици, участници в клуб за народни танци „Силивряк“ и вокална група „Ракита“.
Гостите благодариха за топлия прием и обещаха още съвместни инициативи.
Представителите на Сдружението получиха благодарствено писмо и скромни подаръци от Директора на училището ни.
Инициаторите на срещата благодарят на: Ръководството на училището, г-жа Светлана Стоева – ръководител и хореограф на клуб за народни танци „Силивряк“, г-н Николай Балабанов – ръководител на вокалната група в училището, г-н Георги Андонов – озвучител на урока.
Специални благодарности изказваме на г-жа Милка Хрисчева, с чието съдействие се осъществи урокът по родолюбие.

Открит урок по родолюбие под надслов: „Хайдутите – народните закрилници“
Към началото