3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

В навечерието на Националния празник на България – Трети март – учители, ученици и служители от СУ „Свети Климент Охридски“ – гр. Ракитово, почетохме паметта на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на Родината, с тържествена програма.

Учениците от IV „a“ клас с класен ръководител г-жа Соня Сестримска представиха поетично-музикален рецитал под надслов „Трети март – ден свещен на свободата“. Особено вълнуващо беше представена Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ от Бисерка Белева от IV „б“ клас с класен ръководител г-жа Христинка Гаралова.

Пътят на свободата започва от хайдушките пътеки, газени от родолюбиви и безстрашни българи, минава през нелегалните революционни комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да достигне до днешната свещена дата – Трети март. Поклон пред всички вас, герои, пожертвали себе си, за да ни има нас днес тук, за да я има БЪЛГАРИЯ! ПОКЛОН, ДЪЛБОК ПОКЛОН! БЛАГОДАРНИ СМЕ, ПОМНИМ И НА ПОКОЛЕНИЯТА ЩЕ ПРЕДАДЕМ ВАШИЯ ГЕРОИЧЕН ПОДВИГ!
„Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха и твойто име само кат мълвяха, умираха

без страх.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Към началото