“Четенето – ключ към познанието”

“Четенето – ключ към познанието” – инициативата, която обедини учениците от 2 клас, бе проведена в училищната библиотека, под надслов „Баба приказка чете“. Второкласници слушаха в захлас приказката „Храбрият шивач“ на Братя Грим, четена от баба на второкласник – Лиляна Попова. Учениците слушаха внимателно и активно участваха в обсъждането на съдържанието, като отговаряха на въпроси и стигнаха до поуката. Заразени от артистичното представяне на приказката, обещаха, на свой ред, да продължат с четене и на други приказки.

Госпожа Елена Димова, завеждащ отдел „Култура“ към община Ракитово, прочете откъс от любима книга пред учениците от III-тите класове. На поставените въпроси, учениците дадоха креативни отговори.

По повод Деня на народните будители и стартиралата в СУ „Св. Климент Охридски“ инициатива за насърчаване на четенето и грамотността под надслов „Четенето – ключ към познанието“, учениците от петите класове гостуваха на читалищната библиотека. Темата на посещението им бе „Предания и легенди“, в частност ракитовски легенди. Учениците имаха възможност да се докоснат до автентични записи на легенди от родния край. Заедно с учителите си по български език и литература, г-жа Н. Тодорова и г-жа А. Пейчинова, чуха различни версии на легендите за Елен кладенец и крепостта „Цепина“, както и опит за научно обяснение на легендата за Чепинското корито. С интерес разгледаха снимковия материал на крепостите около Ракитово и курбана на Елен кладенец и се запознаха със заглавията на книги с митове и легенди от многобройния фонд на библиотеката.

“Четенето – ключ към познанието”
Към началото