Eкскурзия до Велико Търново по НП „България – образователни маршрути“

На 31, 01 и 02.06.2024 учениците  от 5б, 6а, 6б, 7а, 7б и 7в  клас бяха на екскурзия до Велико Търново по НП „България – образователни маршрути“.

Първа дестинация по маршрута беше храм-паметник „Рождество Христово“ на връх Шипка. При изкачването на 890-те стъпала към върха нашите възпитаници единодушно констатираха, че няма по-величествено  и внушаващо гордост място в България.  Уредникът Димитър Георгиев запозна децата с важни исторически факти и събития от българската история, което предизвика възторг сред тях, а някои дори започнаха да рецитират стихотворението „Опълченците на Шипка“.

Последва посещение на Регионален етнографски музей на открито „ Етъра “в Габрово – жива картина на една отминала епоха. Лекторът Георги Станев разказа за единствената в България колекция на технически съоръжения, задвижвани с вода.  Също така показа занаятчийски работилници, дюкяни, кафене и жилища на занаятчии и търговци.  Учениците се впечатлиха от видените  изделия и задаваха много въпроси във връзка с тяхната изработка и функции в миналото.

Обект на посещение бе и Дряновският манастир. Неговата история, разказана от отец Онуфри, също предизвика интереса на  децата. Те се впечатлиха най-много от факта, че манастирът е бил сцена на най- продължителната битка по време на Априлското въстание.

В град Трявна учениците видяха как е изглеждало едно училище през Възраждането като посетиха Старото/ Славейковото училище, където учител е бил Петко Славейков. В естествена среда се докоснаха до ежедневието и бита на учениците от онова време. Запознаха се с начините на писане , изпитване и преподаване в миналото.

При посещението на Архитектурно-исторически резерват „ Царевец“ във Велико Търново учениците разгледаха Дворцовия комплекс – най – високата точка на хълма, където е  разположен патриаршеският храм „ Св. Възнесение Господне“, но се впечатлиха най-вече от Балдуиновата кула.

В Музея на восъчните фигури екскурзоводът показа различни събития от Българското средновековие и бита на хората. Децата наблюдаваха човешки фигури, изградени от силикон и гипс, чиито коси бяха изработени от естествени косми на владели и техните семейства.

Парк „ Мини България“/ В. Търново/ плени посетителите си с макети на едни от най-известните забележителности в България. Тук децата преживяха приказно пътешествие из страната ни, научавайки много за местонахождението и облика на всеки паметник. Във Велико Търново също така беше посетена  църквата „Св. Четиридесет мъченици“, построена по времето на цар Иван Асен Ⅱ, както и Самоводската чаршия, където децата се запознаха с бита и занаятите в града през Възраждането.

По време на екскурзията учители и ученици имаха възможност в извънучилищна обстановка да се опознаят по-добре, да говорят на различни теми, да научат много нови неща, разглеждайки различни исторически, архитектурни и природни забележителности в България. Това допринесе за разпалването и укрепването на патриотичните чувства и българското самосъзнание у децата.

Eкскурзия до Велико Търново по НП „България – образователни маршрути“
Към началото